Beugels

Je kan een beugel krijgen als je tanden scheef of naar voren staan, of  je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt er dan voor dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Dat heeft zo z'n voordelen. Je hebt dan minder kans op problemen met kauwen. En je kunt gemakkelijker je gebit poetsen. Daardoor blijft het gaaf en gezond. En een mond met rechte tanden ziet er natuurlijk mooi uit. Indien een behandeling gewenst is, zal de tandarts doorverwijzen naar de Orthodontist.

 

Welke beugel krijg je?

Er zijn verschillende soorten beugels. Een slotjesbeugel bijvoorbeeld, die zit aan je tanden vast. Soms zit daar een buitenboordbeugel bij. Die zit vast met een band om je achterhoofd of nek. Ook zijn er beugels die je zelf in- en uit kunt doen. Misschien moet je de beugel dag en nacht dragen. Of hoef je hem alleen maar 's nachts in. Het hangt er allemaal van af hoe scheef je tanden en kiezen staan. En wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Dat bepaalt welke beugel voor jou de beste is en wanneer je die beugel moet dragen.

 

Hoe werkt een beugel?

Een beugel trekt of duwt de tanden en kiezen in de goede richting. Een beugel moet regelmatig worden bijgesteld zodat hij de tanden en kiezen de juiste kant op blijft duwen.

 

Hoe lang moet je een beugel dragen?

Gemiddeld moet je twee tot drie jaar een beugel dragen.

 

Hoe gaat de orthodontist te werk?

Eerst kijkt hij hoe scheef je tanden en kiezen staan. Het kan zijn dat je nog te jong bent voor een beugel en dat je kaak eerst nog verder moet groeien. Ben je wel aan een beugel toe, dan maakt hij een afdruk van je boven- en ondertanden. Daarvoor moet je happen in een soort papje dat naar pepermunt smaakt. Ook maakt hij röntgenfoto's en gewone foto's van je gebit. Daarmee kan hij zien welke beugel voor jou het beste is. Bij het volgende bezoek vertelt hij dat aan jou en je ouders.

 

Hoe vaak moet je terugkomen voor je beugel?

Meestal moet je één keer per maand voor je beugel langskomen. In het begin duren deze bezoeken ongeveer een half uur. Later wordt dit steeds korter. Je kunt niet altijd na schooltijd worden behandeld. Misschien dat je daarvoor dus wel eens een uurtje van school moet wegblijven.

 

Wat voel je van een beugel?

De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in je mond zit. Daarna raak je eraan gewend, dan is het vreemde gevoel weg. Soms kunnen je tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn.

 

Kun je gewoon je tanden poetsen?

Ja. Het is zelfs belangrijk dat je extra veel aandacht besteedt aan het schoonmaken van je tanden, kiezen en je beugel. Het is bij sommige beugels wel moeilijker om goed te poetsen. In dat geval kun je gebruik maken van speciale tandenborstels. Daarvoor krijg je nog de nodige tips als je de beugel krijgt. Daarnaast is het noodzakelijk om iedere 6 maanden voor controle bij de tandarts langs te gaan.

 

Kun je met een beugel alles eten?

Nee, met je beugel in kan je geen dropjes, toffees en andere plakkerige dingen eten. Ook kauwgom kun je beter niet nemen. De resten ervan gaan vastzitten op de beugel en die krijg je er heel lastig af. Ook moet je voorzichtig zijn met draadjesvlees, cola of andere frisdrank.

 

icon
Meer over Beugels op allesoverhetgebit.nl
icon
Prijzenlijst mbt Beugels
icon
Over de vergoeding van uw zorgverzekering