Slijtage

Tanden en kiezen zijn behoorlijk hard en kunnen heel wat hebben. Maar het is normaal dat een gebit in de loop der jaren door gebruik slijt. Gebitsslijtage is het oppervlakkig afslijten, oplossen of afsplinteren van tanden en kiezen. Door verkeerde invloeden en gewoonten kan de slijtage te hard gaan. Dat is zeker het geval als het gebit tegelijkertijd bloot staat aan meerdere slechte invloeden. Het tandglazuur wordt dan teveel aangetast en biedt onvoldoende bescherming Welke tanden en kiezen worden aangetast is vooral afhankelijk van de oorzaak.

 

Wat zijn de oorzaken?

Verkeerde gewoonten
Sommige mensen hebben de gewoonte krachtig te poetsen. Als ze dat doen met een te harde tandenborstel en/of met een schurende tandpasta is dat nadelig voor het gebit. Er zijn nog meer verkeerde gewoonten die slijtage van het gebit tot gevolg hebben. Dat zijn bijvoorbeeld nagelbijten, het dragen van een tongpiersing, op een pen of potlood kluiven, pijproken of de tanden gebruiken als een schaar of mes. Ook tandenknarsen veroorzaakt slijtage.

Zuren
Tanden en kiezen kunnen aangetast worden door zuren uit voedsel. Er zijn veel voedingsproducten die zuren bevatten, bijvoorbeeld sinaasappels, citroenen, grapefruits, kiwi’s, koolzuurhoudende frisdranken, vruchtensappen en wijn. Wie één of meer van deze producten meermalen per dag eet of drinkt, loopt extra risico op slijtage aan tanden en kiezen. Ook wanneer er regelmatig maagzuur in de mond komt, bijvoorbeeld door overgeven of oprispingen, kan de slijtage van het gebit te hard gaan.

 

Welke maatregelen kunt u nemen?

Gebitsslijtage kunt u verminderen of voorkomen door het afleren van gewoontes als nagelbijten of tandenknarsen. Dat kan moeilijk zijn, bijvoorbeeld omdat het vaak onbewust gebeurt. Tandenknarsen gebeurt meestal tijdens de slaap en is dus lastig af te leren.

Verder adviseren we u met mate dranken en voedingsmiddelen te gebruiken die zuren bevatten. Beperk het eten van hard of schurend voedsel zoals rauwkost. Ook is het raadzaam het aantal keren dat u eet te beperken tot drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier tussendoortjes te nemen. Want hoe vaker en langduriger tandglazuur in aanraking komt met zuren uit voedingsproducten, hoe meer het wordt aangetast en slijt.

Speeksel speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het gebit tegen zuren. Het vormt een beschermlaagje op de tanden. Een schurende tandpasta tast dit laagje aan, waardoor het glazuur direct wordt blootgesteld aan zuur uit voedsel. Dit wordt versterkt wanneer u na het nuttigen van zure drank of zuur voedsel direct uw tanden poetst. Door dan te poetsen wordt het door zuur kwetsbaar geworden glazuur weggepoetst.

Het beste is om na het nuttigen van zure drank of zuur voedsel ten minste één uur te wachten met tandenpoetsen. Wie dat niet wil of daar geen tijd voor heeft, kan iets anders doen. Namelijk direct na het eten of drinken van dergelijke producten de mond uitgebreid spoelen met water of melk. Op die manier worden de zuren weggespoeld of verdund.

Ook door gebruik van suikervrije kauwgom kunt u slijtage tegengaan. Door te kauwen maakt u extra speeksel aan, dat op een natuurlijke manier het gebit beschermt. Kauw echter ter voorkoming van slijtage hooguit tien minuten op kauwgom en neem niet vaker dan vijf keer per dag kauwgom.

Tot slot raden we u aan te poetsen met een zachte tandenborstel en een tandpasta die niet schuurt, (dat is een tandpasta die geen natriumlaurylsulfaat bevat).

 

icon
Meer over Slijtage op allesoverhetgebit.nl
icon
Over de vergoeding van uw zorgverzekering