Gedeeltelijk kunstgebit

Als iemand tanden of kiezen heeft verloren, en deze niet vervangen worden door een vaste voorziening zoals een brug, kroon of implantaat, is een partiële prothese ook een goede oplossing.

 

Verschillende partiële protheses

Een partiële prothese is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. De prothese is uit de mond te nemen. Daarin verschilt zij van de brug, de kroon en het implantaat, die vastzitten.

Er zijn twee soorten partiële protheses:

De plaatprothese is gemaakt van roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en -kiezen verankerd. De plaatprothese rust geheel op het slijmvlies van de mond en zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen. 

De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daar bovenop zitten de kunsttanden of -kiezen. Het frame rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust het ook meer of minder op het slijmvlies. Het kan op twee manieren worden bevestigd: met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen zijn geklemd of met een soort slotje. Bij een slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en zit de andere kant vast aan de frameprothese. De frameprothese kan op die manier in het slotje worden geschoven. Het slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet vanaf de buitenkant zichtbaar. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

 

icon
Meer over Gedeeltelijk kunstgebit op allesoverhetgebit.nl
icon
Prijzenlijst mbt Gedeeltelijk kunstgebit
icon
Over de vergoeding van uw zorgverzekering