Kroon

Een kroon is een "kapje" wat over de tand of kies geplaatst kan worden. Dit kan van metaal, metaal met opgebakken porselein of volledig van porselein zijn. Een kroon wordt gemaakt wanner de eigen tand of kies zoveel beschadigd is dat het steviger is om de tand/kies te omvatten. 

 

  • een metalen kroon heeft als groot voordeel dat hij erg stevig is en er maar weinig van de eigen kies weggeslepen hoeft te worden Maar als groot  nadeel dat het niet wit is. Deze kroon is alleen geschikt als de kies ver achterin de mond zit en niet gezien wordt.
  • metaal met opgebakken porselein is de meest gebruikte kroon. Door het metaal is het erg stevig, en het porselein kan precies in de kleur gemaakt worden als uw eigen tanden en kiezen waardoor hij niet opvalt.
  • volledig porseleinen kronen zijn erg mooi, maar wat kwetsbaarder. Nu worden ze vooral gebruikt bij de voortanden, omdat deze niet zo zwaar belast worden als de kiezen. De kroon is niet van de eigen tanden en kiezen te onderscheiden.

 

De behandeling zal bestaan uit 3 afspraken:

  • de eerste afspraak zal de tand of kies "omslepen" worden (als het ware geschild, aan alle kanten een laagje eraf) zodat er een "kapje", de tijdelijke kroon overheen geplaatst kan worden. Vaak wordt ook de afdruk al gemaakt (zie 2e afspraak)
  • de tweede afspraak wordt een afdruk gemaakt van de "omslepen" tand. Deze afdruk gaat naar de tandtechnicus, waar hij in gips wordt "uitgegoten". Zo heeft de tandtechnieker een precies model van het gebit, waarop hij de echte kroon kan maken die helemaal goed past.
  • bij de derde afspraak is de kroon klaar en wordt in de mond gekeken of hij aan alle eisen voldoet. Als dit zo is wordt de kroon vastgezet.

 

Bij de eerste twee afspraken wordt vaak een verdoving gegeven, bij de derde afspraak liever niet om goed te kunnen controleren of de kroon goed past.

 

icon
Meer over Kroon op allesoverhetgebit.nl
icon
Prijzenlijst mbt Kroon
icon
Over de vergoeding van uw zorgverzekering